Farina di riso

Effetti della temperature di estrusione sulle proprietà funzionali, fisiche e sensoriali di impasti contenti farina di castagne e riso in prodotti snack.
G. Sacchetti, G. G. Pinnavaia, E. Guidolin and M. Dalla Rosa
Dipartimento di Scienze degli Alimenti, Università degli Studi di Teramo, Via Spagna 1, Mosciano Stazione, 64023, Teramo, Italy b Dipartimento di Protezione e Valorizzazione Agro-Alimentare, Università degli Studi di Bologna, Sede di Cesena, Via Ravennate 1020, 47023, Cesena, Italy c MAFIN S.p.a. Strada degli Alberi, 7, 35015, Galliera Veneta (PD), Italy d Dipartimento di Scienze degli Alimenti, U


ABSTRACT
Snack-like products were obtained by extrusion-cooking of chestnut–rice flour blend-based doughs, by forming the extruded dough in pellets and then baking them in a toaster, in order to obtain adequate puffing. The effects of chestnut flour content and of extrusion temperature on functional (water adsorption index, water-holding capacity and water solubility index) and physical (density, moisture content and color) properties of the extrudates were investigated. Since chestnuts are particularly rich in sugars, the flour content limited the gelatinization and the expansion of the product, moreover the combined effect of flour content and temperature enhanced the browning reactions. Chestnut flour was found to be suitable for the extrusion-cooking process adopted if properly mixed with rice flour, with 30% chestnut flour percentage processed at 120 °C producing a snack-like product with limited density and browning that was judged good by a sensory panel.

Food Research International - Volume 37, Issue 5, June 2004, Pages 527-534

I nostri prodotti
Interpretiamo il riso come ingrediente, valorizziamo tutti i componenti e ci poniamo come interlocutore privilegiato nel business to business.
Farine di riso
senza glutine, granulometrie standard e personalizzate, assenza d’impurità
Farine integrali
senza glutine, granulometrie standard e personalizzate
Crusca di riso stabilizzata
crusca di riso senza glutine
Amido di riso
senza glutine, alta viscosità, sapore e colore neutro
Olio di riso
profilo sensoriale neutro, alto punto di fumo
Bevande vegetali
senza glutine, senza lattosio, senza proteine del latte vaccino
Polvere di riso
senza glutine, senza lattosio, solubile
Soffiati e Tostati
La soffiatura e la tostatura sono entrambi processi naturali che non impiegano additivi.
Scegli il prodotto

in base alle sue proprietà
o ai suoi requisiti qualitativi
PROPRIETÀ

REQUISITI QUALITATIVI